Saturday, February 26, 2011

Παράνομοι και Παραβάτες!


Η μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα υποδοχής μεταναστών έχει βάλει σε διεργασία μια τουλάχιστον απρόβλεπτη εξέλιξη: έχει προκαλέσει την αύξηση ενδιαφέροντος για το φαινόμενο της Ελληνικής μετανάστευσης.

Αυτή η συσχέτιση έχει πολλαπλά πολιτικά κίνητρα. Θα αναφερθώ σε ένα: Διανοούμενοι, ακαδημαϊκοί, και δημοσιογράφοι τονίζουν τις διακρίσεις που υπέστησαν στο παρελθόν οι Έλληνες μετανάστες με σκοπό να καταπολεμήσουν το αντι-μεταναστευτικό ρεύμα στην Ελλάδα. Η ιδέα εδώ είναι διδακτικά αποτρεπτική: Ας μην υποβάλλουμε σε άλλους τις ταπεινωτικές συμπεριφορές που εμείς στο παρελθόν υποστήκαμε, μας τονίζει, και που τόσο μας κόστισαν. Ο στόχος είναι να αναπτυχθούν αισθήματα συμπόνοιας και αλληλεγγύης με βάση την κοινή εμπειρία του ξενιτεμένου. (για μια αποτίμηση της στρατηγικής αυτής δέστε ένα προηγούμενο σχόλιο μου, immigrations-ethnicities-racial.blogspot.com/2010/04/quotations-antiracism-i.html)

Δεν είναι λίγες οι φορές όμως που οι πολίτες αντιπαραθέτουν την εικόνα του πετυχημένου, ηθικά καλού, και νομιμόφρονα 'Ελληνα μετανάστη με την εικόνα του παράνομου, αχάριστου, και εγκληματία ξένου μετανάστη, ώστε να στιγματίσουν τον τελευταίο.

Μήπως όμως αυτή η αναπαράσταση του ΄Ελληνα έχει εξωραϊστεί από την επίσημη ιστοριογραφία; Δύο πρόσφατες δημοσιεύσεις στην εφημερίδα Τα Νεα παρεμβαίνουν σε αυτήν την συζήτηση, φέρνοντας στο φως ιστορικά στοιχεία που καταγράφουν ξεχασμένες (καταπιεσμένες;) διαστάσεις της Ελληνικής μετανάστευσης. Ο συγγραφέας των, Γιάννης Η. Χάρης, δεν διστάζει να αναφερθεί στο γεγονός ότι δεν της έλλειψαν το παράνομο και παραβατικό στοιχείο, το οποίο και τονίζει. Η αξία μιας μη-κανονιστικής και πολυφασματικής ιστοριογραφίας αποδεικνύεται εδώ αναμφισβήτητα χρήσιμη στην υπηρεσία μιας συγκεκριμένης πολιτικής θέσης.

«Λαθραίοι, απειλητικοί και απόβλητοι»:

www.tanea.gr/default.asp?pid=30&ct=19&artid=4617986&enthDate=12022011

«και παραβατικοί»:


No comments:

Post a Comment