"Στις 21 Ιουλίου 1974 ο Στέφανος Υψηλάντης σε ηλικία τεσσάρων ετών απάγεται από ένα ζευγάρι Γερμανών με το κοινότοπο όνομα Σουλτς σε ένα παραλιακό χωριό του Κορινθιακού. Τους θυμίζει τον χαμένο γιο τους.
Ο Στέφανος θα ζήσει έως τα 11 του χρόνια ως Μίχαελ Σουλτς στο Βερολίνο, ενσωματωμένος εν μέρει στη γερμανική κοινωνία. Μια παρατηρητική ελληνίδα φοιτήτρια θα αναγνωρίσει στο πρόσωπό του το χαμένο παιδί, θα το καταγγείλει και έτσι ο Μίχαελ θα γυρίσει στην Ελλάδα και θα γίνει και πάλι Στέφανος. Για αυτόν θα αρχίσει μια νέα πορεία ενσωμάτωσης σε μια κοινωνία και σε μια οικογένεια, πατέρας, μητέρα και δύο αδελφές, από την οποία θυμάται ελάχιστα. Μεγαλώνοντας θα γίνει καθηγητής και κάποια στιγμή θα πάει να ζήσει στο Βερολίνο αναζητώντας το γερμανικό του πρόσωπο, τους Σουλτς και ό,τι έζησε μεταξύ 4 και 11 ετών σε εκείνο τον τόπο.
Εκεί θα συνδεθεί με τη Σεσίλια, αλλά θα επιστρέψει στην Ελλάδα. Ολα αυτά τα χρόνια ο Στέφανος είναι ένα σιωπηλό άτομο. Προσπαθεί να ανακαλύψει ποιος είναι, αν είναι περισσότερο Γερμανός ή Ελληνας. Μοιάζει να ζει χωρίς κίνητρο ή να θέλει να σβήσει το ίχνος του. Αισθάνεται ότι δεν είναι λειτουργικό κομμάτι κανενός πράγματος, ότι ζει σε μια ζωή όπου δεν υπάρχει θέση για αυτόν. Μυθιστόρημα που εξερευνά την ταυτότητα του προσώπου σε μια εποχή πολυπολιτισμική, κάτι που ζουν ίσως νεότερα παιδιά που αναγκάζονται να εκπατριστούν για σπουδές ή οι οικονομικοί μετανάστες. Το ενδιαφέρον είναι η διαπραγμάτευση του θέματος που γίνεται μέσα από τις φωνές διαφόρων ηρώων που προσπαθούν να φωτίσουν τη σκοτεινιά του Στέφανου, αλλά και η αφήγηση που παραμένει σφικτή ως το τέλος χωρίς να χάνει τη γοητεία των σκέψεων και των λέξεων."Quoted from VimaonLine, www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=56&artid=372715&dt=12/12/2010
No comments:
Post a Comment