Wednesday, September 28, 2011

Ιστορία Μετανάστευσης



olaxidyo-x2.blogspot.com/2011/09/blog-post_20.html

Η ευεργεσία στον τόπο καταγωγής, η προσωπική επίδειξη πλούτου, η διακαής επιθυμία αλλά και διαρκώς αναβαλλόμενη απόφαση για επαναπατρισμό αποτελούν μοτίβα της μεταναστευτικής αφήγησης, η συχνότητα των οποίων δεν πρέπει να μας τυφλώνει στις ιδιαιτερότητες των ανθρώπινων δραμάτων που εκτυλίχθηκαν γύρω τους. 


Το δράμα στην ιστορία που μοιράζεται ο olaxidyo είναι ότι η υποκειμενικότητα του μετανάστη ενίοτε παραμένει στο παρασκήνιο, μια θαμπή σκιά, ένας άγνωστος χ παραχωνιασμένος στα ενδόμυχα της ψυχής, και την οποία αμετάκλητα σφραγίζει ο θάνατος. 


Δεδομένης της έλλειξης ημερολογίων, επιστολών, ή άλλων μαρτυριών και καταθέσεων, ο ιστορικός καλείται να ανασκαλέψει την βαλίτσα που παρέδωσε ο αποθανών, ένα αρχείο material culture, και αφού απαριθμήσει ένα ένα τα ευρήματα, να αναζητήσει ίχνη υποκειμενικότητας στη πολιτιστική βιογραφία των πραγμάτων.

    

1 comment:

  1. Στο Δήμο Νέας Φιλαδελφείας βρίσκεται ένα μέγαρο με την επωνυμία "Παγκόσμιο Πολιτιστικό κέντρο Ελληνισμού της Διασποράς". Την προηγούμενη βδομάδα τηλεφωνικά μου είπανε ότι δεν υπάρχει ούτε ένας υπάλληλος για να το λειτουργήσει...Να είστε καλά κύριε Αναγνώστου, όχι επειδή ασχοληθήκατε με ένα δικό μου κείμενο, αλλά για την παρουσία σας εδώ. θα απέφευγα να γράψω στα σχόλια, αν έβρισκα ένα μέηλ.

    ReplyDelete